Bezoek een boer
Na een boerderijbezoek weet je pas écht waar je eten vandaan komt!
Het buitengebied van Lelystad wordt wel ‘de groentetuin van Europa’ genoemd. Lelystadse boeren zorgen voor eten voor zo’n 1 miljoen mensen. Daar vertellen we graag over. Als ieder kind eenmaal in zijn leven een bezoek aan een boerderij brengt, weet uiteindelijk iedereen waar z’n eten vandaan komt. Dat is wat wij belangrijk vinden.
Beleven, Leren en Ontdekken
Op meer dan 10 boerderijen van De Lelystadse Boer kun je met kinderen en jongeren terecht voor leuke en leerzame praktijklessen. Onze opgeleide boeren (Belevend Leren) nemen de klas graag mee in de beleving van de boerderij.
Een boerderijbezoek is geschikt voor basis-, middelbaar, of bijzonder onderwijs, maar ook voor kinderdagverblijven en
BSO’s; we hebben praktijklessen voor iedere groep.
Een boerderijbezoek is geen schoolreisje. In samenspraak met de leerkracht wordt er een passende invulling gegeven aan het bezoek, waarbij de leerdoelen vanuit de school zoveel mogelijk centraal staan. Theorie en praktijk worden op een zinvolle en aantrekkelijke manier bij elkaar gebracht. Kinderen krijgen bijvoorbeeld een rondleiding, mogen meehelpen dieren of planten verzorgen, klusjes doen en er zijn doe-opdrachten die aansluiten op het lesniveau van de klas. Met een bezoek aan de boer beleeft iedereen een spannende en leerzame dag!
Les op de boerderij
Op de boerderijen is van alles te zien en te beleven. Een praktijkles op een boerderij voegt veel toe aan de theorie. Kinderen weten bijvoorbeeld vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Een boerderijles helpt ze bij wereldoriëntatie en besef van hun eigen wereld. Op een boerderij zijn maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid en duurzame energie dagelijkse kost. Leerlingen leren hierover na te denken en ze te bespreken. Ook helpt een boerderijbezoek bij de ontwikkeling van praktische vaardigheden zoals meten, determineren, interviewen en onderzoeken.
Praktische informatie
Duur
Een boerderijbezoek duurt gemiddeld ongeveer 2 uur. Het vervoer naar de boerderij wordt geregeld door de school, bijvoorbeeld door ouders.
Kleding
Om het bezoek optimaal te kunnen beleven is het belangrijk dat kinderen zich geen zorgen hoeven maken over vieze kleding. Laarzen of oude schoenen zijn daarbij handig om aan te doen.
Begeleiding
Het is de bedoeling dat de school zorgt voor begeleiding, zodat het bezoek in goede banen wordt geleid.
Eten & drinken
Op de boerderij wordt tussendoor voor drinken gezorgd. Natuurlijk mogen de kinderen ook hun eigen drinken en eten nuttigen.
Kosten
Een 2-uurs bezoek van een basisschool is er al vanaf € 50,- (excl. btw). Een boerderijbezoek sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Daarom kan het reguliere onderwijsbudget van scholen hiervoor worden benut. Mocht er hulp nodig zijn bij het vinden van de juiste subsidie, dan willen wij scholen daar graag bij helpen.
Bij deze boeren kan je op bezoek
Aanmeldformulier boerderijbezoek
Hieronder kan je een klas of meerdere groepen vrijblijvend aanmelden voor een boerderijbezoek en kiezen welke invalshoek wenselijk is en welke onderwerpen aan bod dienen te komen. Wij zoeken daar dan een passende boerderij bij. Vervolgens ontvang je alle benodigde informatie en voorwaarden. Daarna maken we de boeking pas definitief.
Heb je vragen? Neem dan contact op met Hanneke de Vries. Mail naar boerderijbezoek@delelystadseboer.nl of bel 06-44942021.
Over de Lelystadse Boer
Wij geven deze boerderij-educatie namens de stichting De Lelystadse Boer. De Lelystadse Boer is een initiatief van 115 boeren in een straal van ongeveer 2,5 kilometer rondom Lelystad Airport. In het gebied van De Lelystadse Boer blijft het nu en in de toekomst goed boeren, dat is onze missie. We hebben ons eigen streekmerk, beheren het groen op en rondom het vliegveld, werken aan een project gericht op zonne-energie, en nog veel meer. Lees meer hierover op www.delelystadseboer.nl.