Bezoek een boer

Na een boerderijbezoek weet je pas écht waar je eten vandaan komt!

Het buitengebied van Lelystad wordt wel ‘de groentetuin van Europa’ genoemd. Lelystadse boeren zorgen voor eten voor zo’n 1 miljoen mensen. Daar vertellen we graag over. Als ieder kind eenmaal in zijn leven een bezoek aan een boerderij brengt, weet uiteindelijk iedereen waar z’n eten vandaan komt. Dat is wat wij belangrijk vinden.

Beleven, Leren en Ontdekken

Op meer dan 10 boerderijen van De Lelystadse Boer kun je met kinderen en jongeren terecht voor leuke en leerzame praktijklessen. Onze opgeleide boeren (Belevend Leren) nemen de klas graag mee in de beleving van de boerderij. Een boerderijbezoek is geschikt voor basis-, middelbaar, of bijzonder onderwijs, maar ook voor kinderdagverblijven en BSO’s; we hebben praktijklessen voor iedere groep.

Een boerderijbezoek is geen schoolreisje. In samenspraak met de leerkracht wordt er een passende invulling gegeven aan het bezoek, waarbij de leerdoelen vanuit de school zoveel mogelijk centraal staan. Theorie en praktijk worden op een zinvolle en aantrekkelijke manier bij elkaar gebracht. Kinderen krijgen bijvoorbeeld een rondleiding, mogen meehelpen dieren of planten verzorgen, klusjes doen en er zijn doe-opdrachten die aansluiten op het lesniveau van de klas. Met een bezoek aan de boer beleeft iedereen een spannende en leerzame dag!

Les op de boerderij

Op de boerderijen is van alles te zien en te beleven. Een praktijkles op een boerderij voegt veel toe aan de theorie. Kinderen weten bijvoorbeeld vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Een boerderijles helpt ze bij wereldoriëntatie en besef van hun eigen wereld. Op een boerderij zijn maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid en duurzame energie dagelijkse kost. Leerlingen leren hierover na te denken en ze te bespreken. Ook helpt een boerderijbezoek bij de ontwikkeling van praktische vaardigheden zoals meten, determineren, interviewen en onderzoeken.

Praktische informatie

Duur

Een boerderijbezoek duurt gemiddeld ongeveer 2 uur. Het vervoer naar de boerderij wordt geregeld door de school, bijvoorbeeld door ouders.

Kleding

Om het bezoek optimaal te kunnen beleven is het belangrijk dat kinderen zich geen zorgen hoeven maken over vieze kleding. Laarzen of oude schoenen zijn daarbij handig om aan te doen.

Begeleiding

Het is de bedoeling dat de school zorgt voor begeleiding, zodat het bezoek in goede banen wordt geleid.

Eten & drinken

Op de boerderij wordt tussendoor voor drinken gezorgd. Natuurlijk mogen de kinderen ook hun eigen drinken en eten nuttigen.

Kosten

Een 2-uurs bezoek van een basisschool is er al vanaf € 50,- (excl. btw). Een boerderijbezoek sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Daarom kan het reguliere onderwijsbudget van scholen hiervoor worden benut. Mocht er hulp nodig zijn bij het vinden van de juiste subsidie, dan willen wij scholen daar graag bij helpen.

Bij deze boeren kan je op bezoek

Jaco Brouwer

Ik ben boer Jaco Brouwer. Samen met mijn vrouw Ageeth en ons zoontje boer ik in de Flevopolder. We hebben net een nieuwe stal gebouwd waar we nu 110 koeien melken. Ik vind het belangrijk dat mijn koeien gezond zijn, dat ze een lang en goed leven hebben en dat we samen zorgen voor lekkere melkproducten. In onze stal zit een melkrobot. Ik laat je graag zien hoe deze robot werkt en dat de koeien zelf kunnen bepalen wanneer ze zich laten melken. Ze vreten wat, lopen de wei in wanneer ze willen en ik kan op een heel andere manier aandacht voor mijn koeien hebben. Dat vind ik echt fantastisch. Van onze melk maken we zelf yoghurt en heerlijk boeren roomijs. Komen jullie kijken en proeven?

Astrid van Telgen – Groot

Hoeve Vredeveld is een heel divers bedrijf; van oorsprong een akkerbouwbedrijf maar inmiddels is er ook een zorgboerderij, boerderijwinkel en kinderopvang en worden er vlees- én melkkoeien gehouden. In 1970 kwam de familie Groot naar de Zeeasterweg, inmiddels zijn de tweede en derde generatie actief op de boerderij. Op de boerderij is voor iedereen veel te ontdekken; van de konijnen, kuikentjes en moestuin op de zorgboerderij, tot grote trekkers, velden vol mooie gewassen en de koeien, kalfjes en melk in de stal. We vinden het belangrijk om uit te leggen wat er gebeurt op een boerderij en te laten zien waar ons eten vandaan komt. Het is iets waar we allemaal elke dag mee te maken hebben maar waar tegenwoordig veel onbekendheid over is. Jullie zijn van harte welkom om bij ons te komen kijken!

Karin Perdaems

Wij zijn Karin Perdaems en Marc Knipscheer. Beide zijn we opgegroeid op het akkerbouwbedrijf van onze ouders. We hebben op jonge leeftijd al de passie gevoeld van het zaaien, verzorgen en oogsten van gewassen. Onze ouders leerden ons alles over het telen van onder andere aardappels, uien, suikerbieten en granen. Ontdek bij ons op de boerderij waar en hoe knoflook, aardappels, uien, suikerbieten en tarwe gezaaid en geoogst worden en hoe de gewassen bewaard en/of verwerkt worden. Bij ons op de boerderij leer je hoe al dat lekkere voedsel elke avond op jouw bord terecht komt. Verder hebben we kippen voor het ‘beter leven’ keurmerk. Vandaar ook de naam ‘Akkerbouwbedrijf Polderkip’. Kom je bij ons kijken? Welkom!

Martijn en Monique Schieman

Wij zijn Martijn en Monique Schieman en wonen en werken samen met onze kinderen op de Zonneboog. De Zonneboog is een Biodynamische boerderij, met ongeveer 15 verschillende gewassen waaronder pompoenen, aardappelen, knoflook en spinazie. Wat is dat eigenlijk, een ‘biologisch-dynamisch’ akkerbouwbedrijf? Dat leggen we je graag uit bij ons op de boerderij! Het betekent dat je extra let op wat de natuur doet. We houden bijvoorbeeld zelf vee voor de mest, hebben een windmolen voor stroom en ons eigen stro gaat weer in de potstal voor de dieren. Het restvoer is ook weer voor de dieren. Samen met een aantal vaste medewerkers, scholieren, stagiaires en uitzendkrachten proberen we onze boerderij zo goed mogelijk te verzorgen. Er valt vanalles te leren en te ontdekken bij ons op de boerderij, kom je kijken?

Rianne Hoekstra

Wij zijn Arend Leen en Rianne Hoekstra en hebben samen 2 kinderen. Sinds 1996 zijn we eigenaar van dit boerenbedrijf. In 1997 zijn we omgeschakeld naar de Biologische Landbouw. Op onze boerderij telen we biologische aardappels, uien (ook zaden), spinazie, wortels en bloemkolen. Eigenlijk proberen we elk jaar wel weer een nieuw product. Toen onze eigen kinderen klein waren en op de basisschool zaten kwamen hun schoolklassen elk jaar bij ons op boerderijbezoek. De gelukkige en enthousiaste koppies zien als ze weer op de fiets naar school terug gingen, was voor ons een enorm dankbaar moment. Om kinderen één dag per jaar even het boerenleven te laten voelen en beleven, wat voor ons zo vanzelfsprekend is, dat vinden we mooi! Dus…welkom bij ons op de boerderij!

Angela Rameijer

Ik ben boerin Angela Rameijer en ik boer samen met mijn man, dochter en schoonzoon op ons melkveebedrijf in Lelystad. Wij zorgen dag- en nacht met liefde voor onze kalfjes en melkkoeien. Wil jij weten hoe duurzame melk geproduceerd wordt? En wat dat te maken heeft met een gezonde bodem, schone stal en vers voer? Kom dan kijken! Bij ons kun je zien hoe onze koeien twee keer per dag gemolken worden in een draaimelkstal, en hoe kalfjes zelf melk uit een automaat kunnen tappen als ze dorst krijgen. Ook laten wij je zien wat er allemaal komt kijken bij de dierverzorging van kalf tot koe. Bezoek onze boerderij en leer door te voelen, ruiken, proeven, horen zien en te doen!

Meindert Eissens

Ik ben Meindert en akkerbouwer in een mooi groen gebied dichtbij Lelystad. Het beroep van boer zijn heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld. Paard en wagen behoren al langere tijd tot de geschiedenis en opkomende nieuwe moderne technologieën maken dit beroep erg dynamisch. Het boer zijn vormt zich naar de tijd waarin het zich bevindt. Maar één element van het beroep verandert nooit, namelijk het weer. De seizoenen zijn leidend voor de bedrijvigheid in en rondom het akkerbouwbedrijf. Zo valt er in de periode van juni t/m augustus genoeg te beleven en te ontdekken op de boerderij. Je bent daarom ook meer dan welkom om een kijkje te komen nemen op mijn boerderij. Misschien tot snel!

Patricia Hooiveld

Graag wil ik mij even voorstellen. Ik ben Patricia Hooiveld en coördinator Boerderijeducatie voor stichting De Lelystadse Boer. Samen met mijn partner Eric en zoon Thijs runnen wij een biologische boerderij. Wij telen onder andere tarwe, uien, wortels, pompoenen, spinazie, kruiden, walnoten. Telen zonder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen spreekt ons aan. De diversiteit aan gewassen die je in de bioteelt kunt telen, en daarbij op een andere manier met je gewas omgaan geeft voldoening. Daarbij is aandacht voor een gezonde bodem goed voor de plant en uiteindelijk voor de gezondheid van de mens. Dagelijks een zijn met de grillen van de natuur met ziektes en plagen en erop vertrouwen dat de natuur dit zelf hersteld. Zo is elke dag een uitdaging!

“Alles wat in de les is besproken hebben de kinderen ook gezien en meegemaakt. We hebben eieren geraapt en koeien, kippen gezien. De rondleiding was super leuk! Een geslaagd boerderijbezoek..”

Leerkracht: Miranda van Oene
School: Islamitische basisschool Al Ihsaan te Lelystad
Bezoek aan: Hoeve Vredeveld met 3 kleutergroepen

Het boerderijbezoek aan Hoeve Vredeveld was fantastisch. Vriendelijke en hulpvaardige zorgmedewerkers. De kinderen, ouders en ik hebben genoten. De kinderen gingen trots met een plantje naar huis. De organisatie en betrokkenheid was super. We komen graag weer! (Ps. Ik vond deze ochtend leuker dan sommige schoolreisjes)

Leerkracht: Juf Coby
School: De Albatros
Bezoek aan: Hoeve Vredeveld

Aanmeldformulier boerderijbezoek

Hieronder kan je een klas of meerdere groepen vrijblijvend aanmelden voor een boerderijbezoek en kiezen welke invalshoek wenselijk is en welke onderwerpen aan bod dienen te komen. Wij zoeken daar dan een passende boerderij bij. Vervolgens ontvang je alle benodigde informatie en voorwaarden. Daarna maken we de boeking pas definitief.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Patricia Hooiveld. Mail naar boerderijbezoek@delelystadseboer.nl of bel 06-30855605.

  • DD dash MM dash YYYY
  • DD dash MM dash YYYY

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyverklaring van Stichting De Lelystadse Boer.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Over de Lelystadse Boer

Wij geven deze boerderij-educatie namens de stichting De Lelystadse Boer. De Lelystadse Boer is een initiatief van zeventig boeren in een straal van ongeveer 2,5 kilometer rondom Lelystad Airport. In het gebied van De Lelystadse Boer blijft het nu en in de toekomst goed boeren, dat is onze missie. We hebben ons eigen streekmerk, beheren het groen op en rondom het vliegveld, werken aan een project gericht op zonne-energie, en nog veel meer. Lees meer hierover op www.delelystadseboer.nl.