Bezoek een boer

Na een boerderijbezoek weet je pas écht waar je eten vandaan komt!

Het buitengebied van Lelystad wordt wel ‘de groentetuin van Europa’ genoemd. Lelystadse boeren zorgen voor eten voor zo’n 1 miljoen mensen. Daar vertellen we graag over. Als ieder kind eenmaal in zijn leven een bezoek aan een boerderij brengt, weet uiteindelijk iedereen waar z’n eten vandaan komt. Dat is wat wij belangrijk vinden.

Beleven, Leren en Ontdekken

Op meer dan 10 boerderijen van De Lelystadse Boer kun je met kinderen en jongeren terecht voor leuke en leerzame praktijklessen. Onze opgeleide boeren (Belevend Leren) nemen de klas graag mee in de beleving van de boerderij.

Een boerderijbezoek is geschikt voor basis-, middelbaar, of bijzonder onderwijs, maar ook voor kinderdagverblijven en
BSO’s; we hebben praktijklessen voor iedere groep.

Een boerderijbezoek is geen schoolreisje. In samenspraak met de leerkracht wordt er een passende invulling gegeven aan het bezoek, waarbij de leerdoelen vanuit de school zoveel mogelijk centraal staan. Theorie en praktijk worden op een zinvolle en aantrekkelijke manier bij elkaar gebracht. Kinderen krijgen bijvoorbeeld een rondleiding, mogen meehelpen dieren of planten verzorgen, klusjes doen en er zijn doe-opdrachten die aansluiten op het lesniveau van de klas. Met een bezoek aan de boer beleeft iedereen een spannende en leerzame dag!

Les op de boerderij

Op de boerderijen is van alles te zien en te beleven. Een praktijkles op een boerderij voegt veel toe aan de theorie. Kinderen weten bijvoorbeeld vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Een boerderijles helpt ze bij wereldoriëntatie en besef van hun eigen wereld. Op een boerderij zijn maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid en duurzame energie dagelijkse kost. Leerlingen leren hierover na te denken en ze te bespreken. Ook helpt een boerderijbezoek bij de ontwikkeling van praktische vaardigheden zoals meten, determineren, interviewen en onderzoeken.

Praktische informatie

Duur

Een boerderijbezoek duurt gemiddeld ongeveer 2 uur. Het vervoer naar de boerderij wordt geregeld door de school, bijvoorbeeld door ouders.

Kleding

Om het bezoek optimaal te kunnen beleven is het belangrijk dat kinderen zich geen zorgen hoeven maken over vieze kleding. Laarzen of oude schoenen zijn daarbij handig om aan te doen.

Begeleiding

Het is de bedoeling dat de school zorgt voor begeleiding, zodat het bezoek in goede banen wordt geleid.

Eten & drinken

Op de boerderij wordt tussendoor voor drinken gezorgd. Natuurlijk mogen de kinderen ook hun eigen drinken en eten nuttigen.

Kosten

Een 2-uurs bezoek van een basisschool is er al vanaf € 50,- (excl. btw). Een boerderijbezoek sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs. Daarom kan het reguliere onderwijsbudget van scholen hiervoor worden benut. Mocht er hulp nodig zijn bij het vinden van de juiste subsidie, dan willen wij scholen daar graag bij helpen.

Bij deze boeren kan je op bezoek

Jaco Brouwer

Ik ben boer Jaco Brouwer. Samen met mijn vrouw Ageeth en ons zoontje boer ik in de Flevopolder. We hebben net een nieuwe stal gebouwd waar we nu 110 koeien melken. Ik vind het belangrijk dat mijn koeien gezond zijn, dat ze een lang en goed leven hebben en dat we samen zorgen voor lekkere melkproducten. In onze stal zit een melkrobot. Ik laat je graag zien hoe deze robot werkt en dat de koeien zelf kunnen bepalen wanneer ze zich laten melken. Ze vreten wat, lopen de wei in wanneer ze willen en ik kan op een heel andere manier aandacht voor mijn koeien hebben. Dat vind ik echt fantastisch. Van onze melk maken we zelf yoghurt en heerlijk boeren roomijs. Komen jullie kijken en proeven?

Astrid van Telgen – Groot

Hoeve Vredeveld is een heel divers bedrijf; van oorsprong een akkerbouwbedrijf maar inmiddels is er ook een zorgboerderij, boerderijwinkel en kinderopvang en worden er vlees- én melkkoeien gehouden. In 1970 kwam de familie Groot naar de Zeeasterweg, inmiddels zijn de tweede en derde generatie actief op de boerderij. Op de boerderij is voor iedereen veel te ontdekken; van de konijnen, kuikentjes en moestuin op de zorgboerderij, tot grote trekkers, velden vol mooie gewassen en de koeien, kalfjes en melk in de stal. We vinden het belangrijk om uit te leggen wat er gebeurt op een boerderij en te laten zien waar ons eten vandaan komt. Het is iets waar we allemaal elke dag mee te maken hebben maar waar tegenwoordig veel onbekendheid over is. Jullie zijn van harte welkom om bij ons te komen kijken!

Karin Perdaems

Wij zijn Karin Perdaems en Marc Knipscheer. Beide zijn we opgegroeid op het akkerbouwbedrijf van onze ouders. We hebben op jonge leeftijd al de passie gevoeld van het zaaien, verzorgen en oogsten van gewassen. Onze ouders leerden ons alles over het telen van onder andere aardappels, uien, suikerbieten en granen. Ontdek bij ons op de boerderij waar en hoe knoflook, aardappels, uien, suikerbieten en tarwe gezaaid en geoogst worden en hoe de gewassen bewaard en/of verwerkt worden. Bij ons op de boerderij leer je hoe al dat lekkere voedsel elke avond op jouw bord terecht komt. Verder hebben we kippen voor het ‘beter leven’ keurmerk. Vandaar ook de naam ‘Akkerbouwbedrijf Polderkip’. Kom je bij ons kijken? Welkom!

Martijn en Monique Schieman

Wij zijn Martijn en Monique Schieman en wonen en werken samen met onze kinderen op de Zonneboog. De Zonneboog is een Biodynamische boerderij, met ongeveer 15 verschillende gewassen waaronder pompoenen, aardappelen, knoflook en spinazie. Wat is dat eigenlijk, een ‘biologisch-dynamisch’ akkerbouwbedrijf? Dat leggen we je graag uit bij ons op de boerderij! Het betekent dat je extra let op wat de natuur doet. We houden bijvoorbeeld zelf vee voor de mest, hebben een windmolen voor stroom en ons eigen stro gaat weer in de potstal voor de dieren. Het restvoer is ook weer voor de dieren. Samen met een aantal vaste medewerkers, scholieren, stagiaires en uitzendkrachten proberen we onze boerderij zo goed mogelijk te verzorgen. Er valt vanalles te leren en te ontdekken bij ons op de boerderij, kom je kijken?

Rianne Hoekstra

Wij zijn Arend Leen en Rianne Hoekstra en hebben samen 2 kinderen. Sinds 1996 zijn we eigenaar van dit boerenbedrijf. In 1997 zijn we omgeschakeld naar de Biologische Landbouw. Op onze boerderij telen we biologische aardappels, uien (ook zaden), spinazie, wortels en bloemkolen. Eigenlijk proberen we elk jaar wel weer een nieuw product. Toen onze eigen kinderen klein waren en op de basisschool zaten kwamen hun schoolklassen elk jaar bij ons op boerderijbezoek. De gelukkige en enthousiaste koppies zien als ze weer op de fiets naar school terug gingen, was voor ons een enorm dankbaar moment. Om kinderen één dag per jaar even het boerenleven te laten voelen en beleven, wat voor ons zo vanzelfsprekend is, dat vinden we mooi! Dus…welkom bij ons op de boerderij!

Angela Rameijer

Ik ben boerin Angela Rameijer en ik boer samen met mijn man, dochter en schoonzoon op ons melkveebedrijf in Lelystad. Wij zorgen dag- en nacht met liefde voor onze kalfjes en melkkoeien. Wil jij weten hoe duurzame melk geproduceerd wordt? En wat dat te maken heeft met een gezonde bodem, schone stal en vers voer? Kom dan kijken! Bij ons kun je zien hoe onze koeien twee keer per dag gemolken worden in een draaimelkstal, en hoe kalfjes zelf melk uit een automaat kunnen tappen als ze dorst krijgen. Ook laten wij je zien wat er allemaal komt kijken bij de dierverzorging van kalf tot koe. Bezoek onze boerderij en leer door te voelen, ruiken, proeven, horen zien en te doen!

Meindert Eissens

Ik ben Meindert en akkerbouwer in een mooi groen gebied dichtbij Lelystad. Het beroep van boer zijn heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld. Paard en wagen behoren al langere tijd tot de geschiedenis en opkomende nieuwe moderne technologieën maken dit beroep erg dynamisch. Het boer zijn vormt zich naar de tijd waarin het zich bevindt. Maar één element van het beroep verandert nooit, namelijk het weer. De seizoenen zijn leidend voor de bedrijvigheid in en rondom het akkerbouwbedrijf. Zo valt er in de periode van juni t/m augustus genoeg te beleven en te ontdekken op de boerderij. Je bent daarom ook meer dan welkom om een kijkje te komen nemen op mijn boerderij. Misschien tot snel!

Wendy de Groot

Welkom op melkveebedrijf ‘Ny Wilaerd’ in het buitengebied van Lelystad. Een mooi familiebedrijf wat van vader op zoon is doorgegeven. Elke dag, zeven dagen in de week, staan wij klaar voor onze 235 melkkoeien. Ze worden twee keer per dag gemolken in onze mooie draaimelkstal. Ook het jongvee en de kalfjes krijgen de nodige aandacht. Bij een bezoek op ons bedrijf nemen we jullie graag mee in het verhaal van kalfje tot koe en van voer tot melk. Zien, voelen, horen, ruiken en PROEVEN staan centraal. Een hele beleving! We zien jullie graag tijdens een bezoek aan onze boerderij.

Liset Vollebregt

Ik, Liset, woon samen met mijn man Matthijs en dochters Sarah en Josefien op de boerderij. Op ons biologische akkerbouwbedrijf verbouwen we allerlei verschillende groenten. Je vindt er bijvoorbeeld uien, sperziebonen, erwtjes, spinazie en suikermais. Voor ons is het belangrijk om duurzaam om te gaan met de grond, zodat we het goed doen voor het klimaat en de mens. We komen uit een echte boerenfamilie: onze grootouders en ouders waren één van de eerste boeren in dit gebied. Ik vind het heerlijk om hier te wonen en te werken. Het is erg afwisselend. De ene keer zijn we druk met onkruid wieden, dan weer met zaaien en oogsten. We werken veel samen met andere boeren in de buurt. Dat is niet alleen heel handig, maar ook erg gezellig! Tijdens een bezoek aan onze boerderij leer je over de machines die wij gebruiken, de producten die we verbouwen en wat biologisch nou eigenlijk betekent. Kinderen op de boerderij ontvangen vind ik fantastisch: het zijn voor mij twee passies die samen komen. Kom jij ook langs om te leren, te spelen en te ontdekken?

Marjan en Renske van der Wijngaard

Van der Wijngaard is een echt familiebedrijf. Op onze boerderijen hoor, zie en voel je van alles. Het belangrijkste vinden we dat de klassen vol enthousiasme langskomen en met nog meer enthousiasme naar huis gaan! We leren de kinderen hoe het boerenleven is, waar voedsel vandaan komt en hoe veel liefde wij aan onze dieren geven. We geven het antwoord op vragen als “Waar komt de boter op jouw boterham vandaan?”, Hoeveel kalfjes krijgt een koe per jaar?” en “Hoe verspil je minder eten?” Dat doen we spelenderwijs: we bedenken spellen, speurtochten en allerlei activiteiten, waardoor de kinderen op een leuke manier leren en ervaren. Wil je alles te weten komen over onze dieren, verzorging van de kalfjes, melken en de techniek op onze boerderij? Kom zeker eens op bezoek!

Pieter en Hanneke de Vries

Wij zijn Pieter en Hanneke de Vries. Wij hebben 5 kinderen en zorgen met elkaar dagelijks voor alles wat er speelt op de boerderij. Wij hebben in totaal 120 jersey koeien en gemiddeld 20 kalfjes op de boerderij. Wij vinden het belangrijk om het leven op de boerderij te mogen laten zien aan kinderen die hier niet dagelijks mee te maken hebben. Wat komt er allemaal kijken bij het melken en het verzorgen van de koeien en hoe worden de kalfjes groot gebracht. Het bekijken, het voelen en aaien van de dieren horen allemaal bij het bezoek. We vertellen wat je graag wilt weten en laten je het vooral beleven. Naast koeien en kalfjes hebben wij ook andere dieren voor de hobby, zoals kippen, duiven, poezen en twee varkentjes. Ben je nieuwsgierig geworden, kom graag een keer bij ons kijken en kunnen wij je ook een stukje van onze eigen jersey kaas laten proeven. Tot snel!

“Alles wat in de les is besproken hebben de kinderen ook gezien en meegemaakt. We hebben eieren geraapt en koeien, kippen gezien. De rondleiding was super leuk! Een geslaagd boerderijbezoek..”

Leerkracht: Miranda van Oene
School: Islamitische basisschool Al Ihsaan te Lelystad
Bezoek aan: Hoeve Vredeveld met 3 kleutergroepen

Het boerderijbezoek aan Hoeve Vredeveld was fantastisch. Vriendelijke en hulpvaardige zorgmedewerkers. De kinderen, ouders en ik hebben genoten. De kinderen gingen trots met een plantje naar huis. De organisatie en betrokkenheid was super. We komen graag weer! (Ps. Ik vond deze ochtend leuker dan sommige schoolreisjes)

Leerkracht: Juf Coby
School: De Albatros
Bezoek aan: Hoeve Vredeveld

Aanmeldformulier boerderijbezoek

Hieronder kan je een klas of meerdere groepen vrijblijvend aanmelden voor een boerderijbezoek en kiezen welke invalshoek wenselijk is en welke onderwerpen aan bod dienen te komen. Wij zoeken daar dan een passende boerderij bij. Vervolgens ontvang je alle benodigde informatie en voorwaarden. Daarna maken we de boeking pas definitief.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Hanneke de Vries. Mail naar boerderijbezoek@delelystadseboer.nl of bel 06-44942021.

  • DD dash MM dash JJJJ
  • DD dash MM dash JJJJ

    Door dit formulier in te vullen gaat u akkoord met de privacyverklaring van Stichting De Lelystadse Boer.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over de Lelystadse Boer

Wij geven deze boerderij-educatie namens de stichting De Lelystadse Boer. De Lelystadse Boer is een initiatief van 115 boeren in een straal van ongeveer 2,5 kilometer rondom Lelystad Airport. In het gebied van De Lelystadse Boer blijft het nu en in de toekomst goed boeren, dat is onze missie. We hebben ons eigen streekmerk, beheren het groen op en rondom het vliegveld, werken aan een project gericht op zonne-energie, en nog veel meer. Lees meer hierover op www.delelystadseboer.nl.