Deuren van Lelystadse Boeren open voor alle schoolkinderen van Lelystad
Zien, ruiken, horen, voelen en proeven waar je eten vandaan komt, dat kan vanaf nu bij de Lelystadse Boer. Een deel van de 70 aangesloten bedrijven bij de Lelystadse Boer heeft een opleidingstraject van BoerderijEducatie Nederland gevolgd om gekwalificeerd educatieboer te worden.
Het buitengebied van Lelystad wordt wel ‘de groentetuin van Europa’ genoemd. Lelystadse boeren zorgen voor eten voor zo’n 1 miljoen mensen. “Daar vertellen we graag over, maar we wilden dat ook op een hoger niveau brengen en een schoolklas echt iets kunnen bieden”, zegt Patricia Hooiveld. Zij is boerin in het gebied en coördinator bij stichting De Lelystadse Boer. “Als ieder kind uit Lelystad eenmaal in zijn leven een bezoek aan een boerderij brengt, weet uiteindelijk iedereen waar z’n eten vandaan komt. Dat is wat wij belangrijk vinden.”
Op meer dan 10 boerderijen van De Lelystadse Boer kunnen leerkrachten met kinderen en jongeren terecht voor leuke en leerzame praktijklessen. Dat zijn (biologische) akkerbouwers, bedrijven met kippen en melkveehouderijen. Een boerderijbezoek is geschikt voor basisscholen en BSO’s.
Onlangs was Miranda van Oene van basisschool Al Ishaan met haar klas te gast op één van de boerderijen in het buitengebied van Lelystad. “Alles wat we in de les hebben besproken hebben de kinderen ook meegemaakt en gezien. We kregen eieren en melk mee om op school pannenkoeken van te bakken. Het was leerzaam en de kinderen hadden ook veel plezier.”
“Een boerderijbezoek is meer dan een schoolreisje”, vult Hooiveld aan. “In samenspraak met de leerkracht wordt er een passende invulling gegeven aan het bezoek, waarbij de leerdoelen vanuit de school zoveel mogelijk centraal staan. Theorie en praktijk worden op een zinvolle en aantrekkelijke manier bij elkaar gebracht. Kinderen krijgen bijvoorbeeld een rondleiding, mogen meehelpen dieren of planten verzorgen, klusjes doen en er zijn doe-opdrachten die aansluiten op het lesniveau van de klas. Op een boerderij zijn maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid en duurzame energie dagelijkse kost. Leerlingen leren hierover na te denken en ze te bespreken. We vinden het belangrijk dat bij een bezoek aan de boer iedereen een spannende en leerzame dag beleeft.”
Het aanbieden van educatieve praktijklessen op de boerderij past bij de missie van de stichting De Lelystadse Boer. De Lelystadse Boer is een initiatief van zeventig boeren rondom Lelystad Airport. Voor de boerengezinnen betekent de uitbreiding van het vliegveld dat ze met overlast te maken krijgen, maar samen willen ze vooral denken in kansen. Boeren uit het gebied vinden het belangrijk om het contact tussen stad en land te versterken. “We vinden het heel leuk om het contact te hebben met mensen uit de stad en het is ook erg belangrijk dat we elkaar blijven begrijpen.”
Op lelystadseboer.nl/bezoek kunnen juffen en meesters meer informatie vinden en een aanvraag doen. De dag wordt dan in overleg met de docent naar wens ingevuld.