Lelystadse Oogstdag met ruim 1200 bezoekers daverend succes

Ruim 1200 Lelystedelingen kwamen zaterdag zelf oogsten bij de Lelystadse Boer. Zij staken zelf de handen in de klei om aardappelen, rode biet, suikermaïs, uien en pompoen te rooien en leerden meteen waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en hoe je het van het land moet halen.

Het werd een geweldig familiefeest. Op de akker werd een gezellig terrein ingericht. Met verse polderfriet, een boerenmarkt en boerenijs, recepten voor thuis en vertier voor de kinderen. Iedereen kon oogsten per meter. Bezoekers konden aangeven hoeveel meter van de oogst men graag wilde meenemen naar huis, en mochten het dan zelf uit de grond halen. 

Op de akkers van het toekomstige Lelystad Airport Businesspark verbouwde de Lelystadse Boer verschillende biologische gewassen. De gronden zijn bestemd als bedrijventerrein, maar zolang er nog niet gebouwd wordt beheren de Lelystadse boeren deze akkers. Zo blijven ze zo lang mogelijk behouden voor de productie van vers voedsel. 

Er kwamen ruim 1200 bezoekers en sfeer was uitstekend. “Uien, pompoenen, aardappelen en bieten oogsten met de kinderen op het land. Dat is nog eens wat anders dan naar de supermarkt!”, poste Martin Gijzemijter naderhand op Facebook. Heel veel gezinnen maakten van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met het agrarisch buitengebied en de oorsprong van voedsel te ontdekken. De Lelystadse Boeren namen uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden.

De Lelystadse Boer is een groep van 70 boeren. Zij hebben zich verenigd naar aanleiding van de uitbreiding van Lelystad Airport. Ze willen dat het goed boeren blijft in de regio, door ‘om te denken’ en samen kansen te benutten. Zoals het ontwikkelen van een streekmerk, zodat toekomstige reizigers in de terminal kunnen eten uit ‘de groentetuin van Europa. Ze hebben ook een app waarmee je kan eten van de boer uit je buurt, ze doen onderhoud en beheer van groen rondom het vliegveld en gaan met een zonnepanelenproject duurzame energie leveren aan de omgeving.

“Het was echt een geweldig succes en heeft onze verwachtingen overtroffen”, zei Laura Milatz namens de boeren. “We wilden dit jaar kijken of het zou aanslaan en gezien alle blije gezichten is dat het geval. Het is volgend jaar dus zeker voor herhaling vatbaar.” 

Ander nieuws