Verwaarding van gras

Tijdens het Platform Circulair Flevoland heeft de Lelystadse Boer drie keteninitiatieven mede ondertekend. Daarmee sprak het samen met verschillende partners de intentie uit om kennis en kansen te delen en de circulaire ketens te ontwikkelen, om zo de circulaire economie mede vorm te geven.

Verpakkingsmateriaal van grasvezels

Naast de verwerking van bamboe en het filteren van CO2 uit de lucht, willen wij ons inzetten voor de verwaarding van grasmaaisel. De Lelystadse Boer heeft een contract van 15 jaar voor het beheer en onderhoud van het groen op en rondom Lelystad Airport en de wens is om dit gras te verwerken tot verpakkingsmateriaal dat in de terminal gebruikt kan worden. 

Nu eindigt grasmaaisel vaak in een vergister voor de productie van groen gas, of wordt het gecomposteerd. De kunst van recycling is echter hoogwaardig hergebruik te stimuleren. Door van grasmaaisel verpakkingsmateriaal te maken is er sprake van upcycling.

Op dit moment werkt een ketenmanager namens de Lelystadse Boer aan het verbinden van de juiste organisaties. De Lelystadse Boer is dus zowel een leverancier van grasmaaisel als de initiatiefnemer van het realiseren van deze circulaire keten.

Duurzame landbouw

Andere projecten