Zon van de Lelystadse Boer

Als we op al onze stallen en schuren zonnepanelen leggen, kunnen we zo’n 1000 huishoudens van lokale, groene stroom voorzien.

Hoe mooi is het als we onze eigen omgeving kunnen voorzien van zonne-energie. In 2018 hebben we bij vijftig van onze boeren een redementsberekening laten uitvoeren. Welke daken zijn geschikt voor zonnepanelen? En welke investering is er nodig om aan te sluiten op het openbare net?

Bij zo’n 30 agrariërs zijn de omstandigheden goed genoeg om te investeren in zonnepanelen. Zij samen zouden de hoeveelheid energie kunnen leveren dat je kan vergelijken met het verbruik van 1000 huishoudens. In de periode eind 2018 tot medio 2019 willen we de aanvragen van SDE-subsidies doen en starten met de realisatie.

Een pro-actieve rol in zonneweides

De situatie is zo dat de provincie Flevoland de ambitie heeft om 1000 hectare aan zonneweide te realiseren. We kunnen de ontwikkeling van zonneweides dus verwachten, ook in ons gebied. Er wordt heel verschillend gedacht over zonneweides, ook bij ons. Ons uitgangspunt is: als deze zonneweides er toch komen, kunnen we maar beter pro-actief handelen en zorgen dat het hele buitengebied profiteert van rendement, in plaats van investeerders van buitenaf.

 

Duurzame landbouw

Andere projecten