Lelystadse Oogstdagen
Een van de jaarlijkse hoogtepunten in het buitengebied is de Lelystadse oogstdagen. Begin september komt Lelystad massaal de A6 over om bij en met Lelystadse boeren te de handen uit de mouwen te steken en te oogsten.
Één dag is daarbij standaard gereserveerd voor basisschoolleerlingen die – onder deskundige leiding van betrokken senioren uit de stad – in de klei op zoek gaan naar groenten. Alles wat ze oogsten mogen ze meenemen naar school om er vervolgens een maaltijd van te bereiden. Deze activiteit hoort bij het IVN-natuureducatie programma ‘van Zaadje tot Soep’. Een programma dat speciaal is opgezet om kinderen bewust te maken van het proces om etenswaardig voedsel te produceren. Daarin volgen ze gedurende het schooljaar vijf stappen: zaaien, verzorgen, oogsten, koken, proeven & vieren.
Op zaterdag is iedereen welkom op de akkers om groenten te oogsten, gewoon met de hand. Want op het moment dat je graaft en plukt met je handen, met je gezicht dicht bij de klei, worden alle zintuigen optimaal aangesproken. Meters groenten, zoals boontjes, aardappels, uien, pompoenen, rode bieten en mais worden er dan geoogst. Het maakt de burgers trots dat ze zelf iets geoogst hebben en het maakt de boeren trots als jaarlijks meer dan duizend stadsgenoten voor even ervaren hoe puur het boerenleven is. Ze proeven even aan het werk van de boer. Letterlijk en figuurlijk. Ze zijn zich weer even bewust waar dat heerlijke voedsel, dat ‘s avonds op het bord ligt, vandaan komt. Van de boeren… om de hoek.