Basisschoolkinderen oogstten eigen groenten op zonovergoten dag

De zon stond hoog aan de hemel en de temperatuur steeg al snel naar tropische hoogten tijdens de vijfde editie van de Oogstdag voor basisscholen afgelopen vrijdag. Ingesmeerd met een flinke laag zonnebrandcrème en voorzien van voldoende water, bezochten zo’n 150 kinderen van bassischolen De Kei, De Sluis, De Zevenster en De Vogelveste het oogsterrein langs de N302 in Lelystad.

Daar werden ze opgevangen door vrijwilligers van De Lelystadse Boer en Volkstuinvereniging het Gelderse Hout. In groepjes mochten zij aan de slag met het zelf oogsten van pompoenen, bietjes en aardappelen.

Boeren Astrid, Jan, Vincent en Johan vertelden bij elk oogstveld met veel enthousiasme meer over deze gewassen. Door de weersomstandigheden aan het begin van het groeiseizoen waren nog niet alle groenten klaar om geoogst te worden. Zo was de suikermais, die je normaal gesproken zo van het land kunt eten, nog niet rijp. Gelukkig voor de kinderen was er door de boeren een alternatief verzorgd: verse popcorn!

De kinderen zijn na hun bezoek met een hoop nieuwe kennis én een mooie oogst terug naar school en huiswaarts gekeerd. De organisatie, bestaande uit de Lelystadse Boer en IVN Natuureducatie, is blij met de opkomst.  

Educatieprogramma
De oogstdag voor basisscholen maakt deel uit van het IVN Natuureducatie-programma ‘van Zaadje tot Soep’. Dit programma is speciaal opgezet om kinderen bewust te maken van het proces dat nodig is om etenswaardig voedsel te maken.

Ander nieuws