De Lelystadse Boer opent maisdoolhof midden in Lelystad

Lelystad – 7 september 2022

Lelystad is een maisdoolhof rijker. Met het omduwen van een stapel strobalen werd zojuist de ingang van het maisdoolhof vrijgemaakt en daarmee officieel geopend. Buurtbewoners en kinderen van nabijgelegen scholen waren erbij aanwezig en mochten vervolgens als eerste (ver)dwalen in het doolhof van De Lelystadse Boer. 

Boeren in de stad

Het was Lelystedeling Gert Kolstee die in het begin van dit jaar De Lelystadse Boer attent maakte op het braakliggende stukje grond naast volkstuinencomplex het Gelders Hout. “Of wij daar iets mee konden om het werk van de boer ook naar de stad te brengen en te laten zien wat wij doen”, aldus Jan Groot van De Lelystadse Boer. Na goedkeuring van de gemeente en met een bijdrage uit het Fonds Leefbaar Platteland van de provincie heeft De Lelystadse Boer die handschoen opgepakt. Groot: “We hadden er van alles kunnen zaaien, maar een maisdoolhof, gemaakt van voedermais, leek ons op dit stuk grond het meest kansrijk én het leukste voor de buurtbewoners.” Toch bleek het nog geen eenvoudige opgave voor de boeren. “Het stuk land was er niet best aan toe. Er was jaren niets mee gedaan en stond vol met onkruid. Daar kwam bij dat vlak na het zaaien het veld door hevige regenbuien volledig onderwater kwam te staan. Niet bevorderlijk voor de groei van de mais en ook de droge zomer hielp niet mee.” Toch is De Lelystadse Boer tevreden met het eindresultaat van dit jaar. “Het staat weliswaar niet zo hoog als gehoopt, maar hoog genoeg voor de wat kleinere kinderen om te verdwalen.”

Voor iedereen toegankelijk

Het maisdoolhof van De Lelystadse Boer ligt naast volkstuinencomplex het Gelderse Hout, tussen de Horst en de Beukenhof. Toegang tot het doolhof is gratis. Eenieder die het midden weet te vinden wordt beloond met een prachtige berg van hooibalen waar je heerlijk op kunt klimmen en ravotten.

Ander nieuws