Eten van de boer via app steeds populairder

Sinds vier weken kun je via een app eten bestellen van de Lelystadse boeren. ‘Ik wil bewuster eten en meer smaak. Toen ontdekte ik deze app’, zegt deelneemster Natasja Kuijper. ‘Bloemkool smaakt weer naar bloemkool, geweldig’.

Bericht via Flevopost.nl

De Lelystadse Boer is een groep van 70 boeren in het buitengebied van Lelystad. Het gebied wordt wel de groentetuin van Europa genoemd, geroemd om zijn specifieke smaak en vruchtbare bodem. Zo’n twintig boeren bieden hun verse producten via één app aan, waardoor direct eten van de boer uit je eigen buurt mogelijk is geworden.

Het is mogelijk om verse groente, fruit, aardappelen, vlees en meer te bestellen bij een boer naar keuze. De bestelling is op een vast moment in de week af te halen op een centrale plek in de wijken Lelystad Haven, Havendiep, Kustwijk en Waterwijk – Landerijen en bij het gemeentehuis, provinciehuis en bij Lelystad Airport.

Meer dan honderd deelnemers

Na vier weken bestellen meer dan honderd mensen via de app. Natasja Kuiper is er één van. ‘Ik had het met een vriendin over bewuster eten en vooral over de smaak van bewust geteeld eten en van echt vlees. Het viel ons op dat er soms zo weinig smaak zit aan eten uit de supermarkt. Toen stuurde zij me de link van de PuurDichtbij-app. Ik heb drie keer besteld, super makkelijk. Ik kan niet wachten totdat er ook vlees en kip wordt aangeboden’.

In de app zie je precies bij welke boer je eten bestelt. De boer stelt zichzelf daar ook voor en legt uit op wat voor manier hij of zij werkt. Biologisch, bewust en met hart en ziel. ‘Het is erg leuk dat je kunt zien bij wie het eten vandaan komt’, zegt Natasja.

Steeds meer aanbod

Het aanbod breidt zich in deze weken nog flink uit. Laura Milatz coördineert dat namens de boeren. ‘We groeien rustig door. Zo komt er deze week vlees in app van de Hereford-koeien van boer Marc van Telgen en werken we aan eigen brood. En de komende weken wordt bijvoorbeeld weer boerenkool geoogst. Het mooie van PuurDichtbij is dat aanbod van boeren afgestemd raakt op de behoefte van deelnemers en dat deelnemers weer afgestemd raken op de natuur en de seizoenen. Het is puur, zonder toevoegingen, en dichtbij’.

Boer Rogier Scherpbier geniet ook van het rechtstreekse contact. ‘Je moet je voorstellen dat wij als boeren erop ingesteld zijn producten op verzoek in grote hoeveelheden te leveren aan verwerkers. Nu leren we weer om na te denken over wat mensen graag willen eten. Het is een andere mindset en voor ons heel leuk. Het enthousiasme van de deelnemers is voor ons erg leuk om te zien’.


Ook meedoen? Download de app via www.puurdichtbij.nl/download en kijk waar je kunt afhalen; www.puurdichtbij.nl/afhaalopties

Ander nieuws