Flevoland heeft haar eerste educatieboeren

Vier boeren uit Lelystad mogen zich vanaf nu educatieboeren noemen. Het zijn de eerste boeren uit Flevoland die officieel gecertificeerd zijn en daarmee letterlijk en figuurlijk op de kaart staan van Platform BoerderijEducatie Nederland.

Omroep Flevoland interviewde twee van onze educatieboeren: Karin Perdaems en Astrid van Telgen.

https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/175159/nieuw-in-flevoland-de-educatieboer

https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/175218/flevoland-heeft-haar-eerste-educatieboeren

De kersverse educatieboeren maakten niet alleen hun locatie hygiëne-, veiligheids- en kidsproof om scholen te mogen ontvangen, ook volgden ze een driedaagse cursus waar ze leerden om hun kennis over te kunnen brengen op kinderen van verschillende leeftijden.

Beleven, leren en ontdekken

Kinderen van basisscholen, middelbare scholen en BSO’s kunnen terecht voor een dag beleven, leren en ontdekken bij deze educatieboeren. Een dag op een boerderij is vooral een praktijkdag. Door middel van doe- en spelopdrachten leren de kinderen de boerderij en het werk van de boer pas echt kennen. Kinderen vinden het leuk en leerzaam, maar de handen moeten ook uit de mouwen. De leerlingen helpen bijvoorbeeld mee de planten en dieren te verzorgen, zoals de hokken van de kalfjes op te strooien (verversen van het stro). En juist door deze praktijkdag blijft de theorie die ze op school leren, veel beter hangen.

Weten waar je eten vandaan komt

De vier gecertificeerde boeren zijn aangesloten bij stichting De Lelystadse Boer. Een van de missies van deze stichting is kinderen minimaal één keer in hun leven een boerderij te laten bezoeken en ze te leren waar het eten vandaan komt. Flevoland wordt ook wel de groenteschuur van Europa genoemd, maar bij veel mensen is dit nog onbekend.

De vier Flevolandse gecertificeerde boeren zijn: Hoeve Vredeveld aan de Zeeasterweg, Melkveebedrijf familie Rameijer aan de Knarweg, De Polderkip aan de Vogelweg en Hooiveld Bio, Akkerbouw en vollegrondsgroenteteler aan de Meerkoetenweg.

Een bezoek plannen

Naast de vier gecertificeerde boeren zijn er meerdere leden van de Lelystadse Boer, die regelmatig groepen ontvangen. De boeren vertellen namelijk graag over hun waardevolle werk. Geïnteresseerde scholen en BSO’s kunnen via de website van De Lelystadse Boer meer informatie vinden en een bezoek plannen.

Het aanbieden van educatieve praktijklessen op de boerderij past bij de missie van de stichting De Lelystadse Boer. De Lelystadse Boer is een initiatief van zeventig boeren rondom Lelystad Airport. Voor de boerengezinnen betekent de uitbreiding van het vliegveld dat ze met overlast te maken krijgen, maar samen willen ze vooral denken in kansen. Boeren uit het gebied vinden het belangrijk om het contact tussen stad en land te versterken.

Meer informatie vind je op onze speciale pagina: http://www.delelystadseboer.nl/bezoek

Ander nieuws