Lelystadse basisschoolleerlingen vieren een voedselfeestje

Leerlingen van Basisschool Laetare proeven soep

Voor 100 Lelystadse leerlingen uit groep 6 t/m 8 stond 23 november in het teken van gezonde voeding. Zij vierden bij Aeres VMBO Lelystad een voedselfeestje, de afsluiting van het project ‘Van Zaadje tot Soep’ waar De Lelystadse Boer aan meedoet.  

Alle basisscholen in Lelystad waren uitgenodig. ‘Wij willen de kinderen leren, bewuster en duurzamer met voedsel en de natuur om te gaan. Als extraatje is het mooi dat dit project met meerdere partners werkt waardoor wij hopen onze leerlingen iets hiervan mee te kunnen geven voor hun toekomst’, vertelt leerkracht Dianne van der Starre.

Er waren zeven activiteiten die te maken hadden met duurzame en gezonde voeding. Onder begeleiding van studenten van het MBO College Lelystad gingen de kinderen langs de activiteiten. Ze proefden zelfgemaakte soep van de leerlingen van Aeres VMBO, kregen een rondleiding langs de dieren en gingen op ontdekkingstocht in de kas. Ook werd hun kennis over voedselverspilling getest in een quiz van The Waste to Success en er was aandacht voor voedselhulp.

Inge Beukema, IVN Flevoland: ‘Soms vergeten we welke lange weg producten afleggen voordat ze op ons bord belanden. Met het project van Zaadje tot Soep laten we kinderen ervaren wat er allemaal komt kijken bij het kweken en bereiden van gezond en duurzaam eten. Nu is het tijd voor de laatste afsluitende stap: een voedselfeestje waarin kinderen op een leuke en leerzame manier ervaren dat het gaat om meer dan die ene kop soep.’

Lokale samenwerking

Het voedselfeestje is onderdeel van het Lelystadse project ‘Van Zaadje tot Soep’. Van Zaadje tot Soep is een uniek traject waarin verschillende Lelystadse partijen samenwerken om de kinderen meer te leren over voedsel. De verschillende organisaties dragen op hun eigen manier een steentje bij. Partners zijn IVN Flevoland, De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, MBO College Lelystad, Aeres VMBO, GGD Flevoland, Stichting School, GO Kinderopvang en lokale senioren netwerken.

Ander nieuws