Lelystadse Boer ontvangt subsidie uit Fonds Leefbaarheid

De Lelystadse Boer ontvangt € 99.620 uit het Fonds Leefbaarheid. Daarmee wordt het Lelystadse Boer Buurthuis ontwikkeld. Een plek waar de unieke samenwerking van 70 boeren verder vorm gegeven kan worden.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Hannekes Pluktuin in Biddinghuizen op vrijdagmiddag 1 maart 2019, zette gedeputeerde Harold Hofstra alle aanvragers van de tweede ronde van het Fonds Leefbaarheid in het zonnetje. Hij reikte ook de cheques uit aan de ‘winnende’ initiatieven, waaronder die van de Lelystadse Boer.

Ondertussen wordt al hard gewerkt aan de uitvoering van de plannen.

De Lelystadse Boer werd opgericht vanuit de keukens en huiskamers van de aangesloten boeren. Inmiddels is vorm gegeven aan veel ambities. Zo is er een contract van 15 jaar voor groenonderhoud op Lelystad Airport, wordt er gewerkt aan een project zonne-energie en wordt volgende maand een eigen streekmerk gelanceerd. Lelystad Airport tekende onlangs een intentie-overeenkomst om lokale producten in de horeca te gebruiken.

“We hebben heel veel lol in het samenwerken als boeren. Het verbindt ons, we gaan op een heel andere manier met elkaar om. Een eigen plek zal dat verder versterken”, zegt voorzitter Rob ter Haar. Dat plezier in het samenwerken zit misschien nog wel het meest in de maatschappelijke rol die de stichting inmiddels heeft. “Vorig jaar organiseerden we een oogstdag waar 1500 Lelystedelingen op af kwamen. Het is onze missie om stad en platteland weer met elkaar in verbinding te brengen. Ons buurthuis gaat daar een bijdrage aan leveren. We gaan er vorm geven aan educatie voor schoolkinderen, er komt aandacht voor kwetsbare groepen in de samenleving en we werken aan projecten gericht op gezond voedsel.”

Het Fonds Leefbaarheid is twee jaar geleden ingesteld om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van het platteland van Flevoland, door hier de sociale binding en de economische ontwikkeling te stimuleren. Een onafhankelijke commissie van deskundigen adviseerde het college van Gedeputeerde Staten (GS) over de toekenning.

 

Ander nieuws