Lelystadse Oogstdag 2023 afgelast

Teleurgesteld kijkt Emma Doeksen van de Lelystadse Boer uit over de velden waar op 26 augustus de feestelijke vijfde editie van de Lelystadse Oogstdag plaats zou vinden. Afgelopen weekend heeft de Lelystadse Boer moeten besluiten om de organisatie van de Oogstdag af te lassen. “Het is ontzettend jammer, maar door de weersomstandigheden gedurende het groeiseizoen is het grootste deel van de gewassen nog niet oogstklaar en een enkel gewas zelfs mislukt”, zo licht Emma toe.

“De droogte in het begin van het groeiseizoen heeft ons parten gespeeld. We konden pas laat zaaien en de mogelijkheid om te beregenen op deze percelen is heel beperkt. De start was dus al erg lastig voor de gewassen. De hele natte periode in juli heeft vervolgens voor meer problemen gezorgd”, legt Emma uit.

“Wij willen de bezoekers natuurlijk wel met verse en goede producten naar huis laten gaan. Na lang wikken en wegen zijn we tot de conclusie gekomen dat de Oogstdag op deze manier niet door kan gaan.”

Verplaatsen geen optie
De Oogstdag verplaatsen is helaas geen optie. Emma: “We hebben de hele organisatie afgestemd op deze datum. Het is gewoon ontzettende pech. Op de weeromstandigheden heb je geen invloed. We hopen dat het volgend jaar beter is en dat we dan wel weer Lelystedelingen kunnen verwelkomen om zelf bij ons te komen oogsten. De kleinschalige Oogstdag voor basisschoolkinderen op 8 september kan met improvisatie gelukkig wel doorgaan. Dat is een besloten evenement.”

Maisdoolhof
Gelukkig is er ook goed nieuws. “De mais van het maisdoolhof groeit ontzettend goed. Vanaf 7 september is het doolhof nabij de volkstuinen van de Gelderse Hout geopend en hopen wejong en oud daar te zien!” zo besluit Emma. Via de website en social media kanalen van De Lelystadse Boer worden geïnteresseerden de komende weken geïnformeerd over de locatie en toegang.

Boerderijwinkels
Hoewel bezoekers dit weekend niet zelf hun groenten kunnen komen oogsten, kan er nog steeds genoten worden van heerlijk lokale producten. Op de website van de Lelystadse Boer vind je een overzicht van boerderijwinkels- en stalletjes in het buitengebied van Lelystad, waar je terecht kunt voor groenten, fruit, eieren, vlees, zuivel en meer.  

Ander nieuws