Open Monumentendag bij twee Lelystadse Boeren

Op 9 september vindt de Open Monumentendag plaats met als thema Boeren, Burgers en Buitenlui. Naast activiteiten op het natuurpark stellen twee Lelystadse Boeren hun bedrijf open.

Melkveebedrijf Zeinstra aan de Knarweg 10 en akkerbouwbedrijf Janssen aan de Lisdoddeweg 52 zijn de twee bedrijven die namens de Lelystadse Boer opengesteld zijn voor het publiek. De dag duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Naast kijken kunnen mensen proeven. Bij de familie Zeinstra is er een zuivelproeverij en en bij de familie Janssen oogsten bezoekers zelf producten die ze direct daarna bereiden tot leuke maaltijd. Kinderen bakken hun eigen friet.

Programma

Natuurpark

Op het plein voor het bezoekerscentrum wordt een Boerenmarkt gehouden. Verschillende bedrijven uit de regio komen hun producten verkopen. Er is kaas, zuivel, vlees, groenten, jams, conserven en nog veel meer te koop. Ook is er een demonstratie van oude ambachten. Kom kijken naar touwslagers, papierscheppers, houtdraaiers en handzetters. Kinderen kunnen hun eigen papier scheppen of tol draaien. Op een stukje weiland zijn zeisdemonstraties. tevens is het schapenras De Flevolander te bewonderen. Deze schapen komen speciaal voor deze dag naar Lelystad.
Op de markt is ook informatie over de geschiedenis van de polder te vinden, en informatie over het boerenleven van vandaag.

Door CKV De Kubus wordt gezorgd voor muziek op de markt en gedurende de dag zullen dansleerlingen van De Kubus drie maal een Oogstdans opvoeren.

Vanaf de Boerenmarkt rijdt een gratis pendelbus langs twee boerenbedrijven die ter gelegenheid van Open Monumentendag hun erf en bedrijf openstellen voor bezoek. Ook Acrres, landbouwkundig instituut dat onderzoek doet naar innovaties in de landbouw is in de route opgenomen.

ACRESS

ACRRES (onderdeel van Wageningen Universiteit) voert projecten uit op het gebied van duurzame energie (op basis van zon, wind en biomassa)  en onderzoekt de mogelijke toepassingen van groene grondstoffen en kringlopen. Op Open Monumentendag kun je bij ACRRES zien hoe een biovergistingscentrale werkt, krijg je uitleg over windmolens en is te zien hoe op drijvende eilanden voedsel verbouwd wordt.
Ook is er gelegenheid voor een fotoshoot bij een heel grote landbouwtrekker.

Zeinstra melkveebedrijf

Al sinds 1974 heeft de familie Zeinstra een melkveebedrijf aan de Knarweg. Er is twee jaar geleden een nieuwe stal gebouwd en nu is het een ultramodern bedrijf waar het dierwelzijn hoog in het vaandel staat.

Tijdens Open Monumentendag zijn bezoekers welkom voor een kijkje in de stal en melkcarrousel waar de koeien als het ware in een etalage gemolken worden.

Leuk voor de kinderen is het om kalfjes te komen kijken.

Janssen akkerbouwbedrijf

Kom bij akkerbouwbedrijf Janssen aan de Lisdoddeweg in de schuren en op de velden kijken, en zie hoe een groot bedrijf functioneert. De aardappels kunnen geoogst worden. Kinderen kunnen frietjes maken van hun zelf geoogste aardappelen. Bezoekers kunnen van de producten direct van het land een gerechtje proeven.

Alle activiteiten en locaties zijn gratis toegankelijk tussen 11.00 en 16.00 uur.

Tussen 11.00 en 16.00 uur rijdt er een gratis pendelbus tussen het Natuurpark, de twee boerenbedrijven en Acrres.  Kijk voor vertrektijden bij de haltes van Open Monumentendag.

Voor meer informatie  en het hele programma zie www.openmonumentendag.nl

Ander nieuws