Recordaantal Lelystadse schoolkinderen op boerderijbezoek

Kinderen op bezoek bij melkveebedrijf Van der Wijngaard

Sinds 2018 kunnen klassen vanuit het basisonderwijs, de buitenschoolse opvang en het middelbaar beroepsonderwijs een bezoek brengen aan boerderijen van De Lelystadse Boer. Daar leren, ruiken, voelen en proeven zij de oorsprong van het eten op hun bord. Dit jaar loopt het storm met de bezoeken: al voor de zomer hebben ruim 1500 kinderen een bezoek aan de boerderij gebracht.

Hanneke de Vries, coördinator boerderijbezoek bij De Lelystadse Boer, vertelt: “De boerderijbezoeken waren al populair, maar voor veel scholen vormde de eigen bijdrage en het regelen van vervoer van en naar de boerderij een hoge drempel. De gemeente Lelystad heeft in het Raadsakkoord van 2023-2026 geld opgenomen voor ‘het bevorderen van een goed beeld van landbouw bij kinderen’. Dankzij de bijdrage die daaruit voortvloeit, konden wij vanuit de Lelystadse Boer per klas nu een kosteloos bezoek óf kosteloos vervoer door Groengrijs bussen aanbieden. Daar is veel gebruik van gemaakt. Juist door de scholen die anders niet de mogelijkheid hebben om langs te komen.”

Belangrijk voor bewustzijn en ontwikkeling

In 2024 zijn al 1505 leerlingen uit 62 schoolklassen langs geweest bij fruittelers, melkveehouders, akkerbouwers en pluimveehouders in en om Lelystad. Een boerderijbezoek is niet alleen maar een leuke ervaring. Het draagt bij aan het bewustzijn en de ontwikkeling van kinderen, zo vindt ook wethouder Dennis Grimbergen. “Ik vind het belangrijk dat kinderen leren dat aardappelen, wortels, uien en melk niet rechtstreeks vanuit een fabriek in de supermarkt terechtkomen”, licht hij toe, “maar dat daar veel tijd en aandacht op het land aan voorafgaat: zaaien, poten, oogsten, maaien, voeren, melken. Veel Lelystadse kinderen zijn nog nooit op een boerderij geweest. En dat terwijl Flevoland over een grote agrarische sector beschikt. We noemen onszelf niet voor niets ‘de groentetuin van Europa’.”

Leerdoelen in de boerderijwijzer

“Wat ik heel sterk vind aan hoe deze boerderijbezoeken opgezet zijn”, zo vervolgt hij, “is dat ze gekoppeld worden aan kerndoelen uit het onderwijs. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar op een speelse manier.” Wethouder Dennis Grimbergen verwijst hiermee naar de boerderijwijzer, ontwikkeld door Boerderij Educatie Nederland en IVN natuureducatie. De boerderijwijzer geeft leerkrachten praktische ideeën voor gesprekken en activiteiten voor, tijdens en na het boerderijbezoek. Deze ideeën zijn gecategoriseerd op thema’s die aansluiten bij kerndoelen uit het basisonderwijs, zoals rekenen en meten, natuur en techniek en samenwerken.

Waardering

Wethouder Dennis Grimbergen hoopt dat kinderen door te leren over de oorsprong van voedsel, het ook meer gaan waarderen. “Door de hoeveelheid kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen vergeten we al snel hoeveel lekkerder een aardbei, vers van het land, eigenlijk is. De boerderijbezoeken zijn dan ook een mooie manier om kinderen op een andere manier naar voeding te laten kijken.”

Kom je ook een dagje boeren?

Wil jij eens met de klas langskomen op één van onze boerderijen? Bezoek delelystadseboer.nl/bezoek voor meer informatie of neem contact op met Hanneke de Vries via h.devries@delelystadseboer.nl.
Voor jong en oud wordt op zaterdag 31 augustus aanstaande ook weer de Lelystadse Oogstdag georganiseerd. Houd de website en socials van De Lelystadse Boer in de gaten voor het laatste nieuws.

Ander nieuws