Tweede Lelystadse Oogstdag met ruim 1500 bezoekers weer groot succes

Ruim 1500 Lelystedelingen kwamen dit weekend zelf oogsten bij de Lelystadse Boer. Zij staken zelf de handen in de klei om aardappelen, rode biet, suikermaïs, uien en pompoen te rooien en leerden meteen waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en hoe je het van het land moet halen.

Net als vorig jaar viel het evenement in de smaak. Ondanks een paar regenbuien had de zon de overhand, net als het goede humeur. Veel gezinnen grepen het evenement aan om hun kinderen te leren over waar voedsel vandaan komt. De bloemenrand rond de gewassen was een leuk extraatje; velen gingen naar huis met verse groenten én een mooie bos veldbloemen. 

Deze tweede editie van de Lelystadse Oogstdag was extra bijzonder. Tijdens het jaarlijkse sponsordiner van De Lelystadse Uitdaging doneerden ondernemers geld om 500 basisschoolkinderen uit Lelystad te laten oogsten. Dat vond vrijdag plaats. De schoolkinderen werden gehaald en gebracht met bussen en ter plekke geholpen door leerlingen van MBO College Lelystad en vrijwilligers binnen het seniorennetwerk van Lelystad. Daarnaast konden via stichting Welzijn Lelystad 300 gezinnen gratis oogsten.

Zodoende oogsten ruim 1500 mensen vers voedsel uit ‘de groentetuin van Europa’. Het werd een geweldig familiefeest. Op de akker werd een gezellig terrein ingericht. Met verse polderfriet, een boerenmarkt en boerenijs, recepten voor thuis en vertier voor de kinderen. Iedereen kon oogsten per meter. Bezoekers konden aangeven hoeveel meter van de oogst men graag wilde meenemen naar huis, en mochten het dan zelf uit de grond halen. 

Op de akkers van het toekomstige Lelystad Airport Businesspark verbouwde de Lelystadse Boer verschillende biologische gewassen. De gronden zijn bestemd als bedrijventerrein, maar zolang er nog niet gebouwd wordt beheren de Lelystadse boeren deze akkers. Zo blijven ze zo lang mogelijk behouden voor de productie van vers voedsel. 

De Lelystadse Boer is een groep van 70 boeren. Zij hebben zich verenigd naar aanleiding van de uitbreiding van Lelystad Airport. Ze willen dat het goed boeren blijft in de regio, door ‘om te denken’ en samen kansen te benutten. Zoals het ontwikkelen van een streekmerk, zodat toekomstige reizigers in de terminal kunnen genieten van lokaal geteeld voedsel. Via de website Eten van de Lelystadse Boer kunnen Lelystedelingen altijd kraakvers eten van de boer uit de buurt, inclusief bezorging aan huis.

“Al die blije gezichten, dat is schitterend om te zien”, zegt Emma Doeksen namens de boeren. “Het waren twee erg leuke dagen. We vinden het geweldig om als boeren weer de verbinding met de stad te maken en je ziet mensen er enorm van genieten om weer in contact te komen met de oorsprong vann het voedsel.” 

Ander nieuws